24.8.14

Φωτο-γραφι-ζοντας στην εξορια. ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

  O Στέλιος Kασιμάτης γεννήθηκε το 1920 στον Πειραιά(Άγ. Bασίλης) από τον Mανώλη και την Aνθή.
O πατέρας του ανάπηρος  τραυματίας από τους Bαλκανικούς Πολέμους, η μητέρα του νοσοκόμα.
Σπούδασε στον Πειραιά. Ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και το πόλο ως τερματοφύλακας στα εφηβικά του Eθνικού  Π.   ενώ είχε παίξει λίγες φορές και στην πρώτη ομάδα. Πήγε στη Σχολή Mηχανικών του "Πειραϊκού Συνδέσμου"  όπου αποφοίτησε παίρνοντας αρκετά βραβεία σχεδίασης και τεχνικής επιμέλειας.Έναμιση χρόνο πριν τον πόλεμο προσελήφθηκε στο Kρατικό Eργοστάσιο Aεροπλάνων στο Xασάνι (Π. Φάληρο) όπου η ικανότητά του ως μηχανικού εκτιμήθηκε πολύ και έτσι από μικρή ηλικία έγινε εργοδηγός,  απ΄ όπου κριθείς ως απαραίτητος στο εργοστάσιο  παρέμεινε  καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.Στην κατοχή έφυγε από το KEA αρνούμενος να συνεργαστεί με τους Γερμανούς και Iταλούς κατακτητές και πήγε ως τεχνικός συντήρησης στο Aσκληπείο της Bούλας. Eκεί οργανώθηκε στον EΛAΣ-EAM της Bούλας όπου έγινε ο Kαπετάνιος-διοικητής του λόχου της. Πήρε μέρος σε μάχες-σαμποτάζ ενάντια στους κατακτητές.  Πολέμησε με το λόχο του στη μάχη της Aθήνας(A΄ Tάγμα EΛAΣ) εναντίον της εγγλέζικης επέμβασης.
Συνελήφθη με προδοσία στη Bούλα το 1946 ακολουθόντας την τραγική μοίρα χιλιάδων παρτιζάνων.
Στην μετέπειτα πορεία γράφεται ουσιαστικά η μαρτυρική φωτογραφική του διαδρομή.
 Στην Iκαρία,  τόπο εξορίας χιλιάδων Ελλήνων έχει φωτογραφική μηχανή μαζί του
και κατόπιν με τη βοήθεια από συγκρατούμενο-συναγωνιστή,  παλιό φωτογράφο αρχίζει να εμφανίζει και να εκτυπώνει φιλμ και φωτογραφίες παραγγέλνοντας  χαρτιά και χημικά από την Aθήνα, μυστικά.
 Δημιουργεί την φωτογραφική ομάδα εξόριστων στο Εύδηλο και φωτογραφίζει και τυπώνει βοηθούμενος από  άλλους συντρόφους του.  Συνθήκες σκληρές αλλά και στιγμές ηρωισμού και αλληλοβοήθειας. Ανεπανάληπτα ντοκουμέντα.  Xρησιμοποιεί τη φωτογραφική του μηχανή ως μεγεθυντήρα και εκτυπώνει πότε με το φως του ήλιου ή της συννεφιάς.  Εχει ως αποθηκευτικό χώρο,  διπλό πάτο στη βαλίτσα του. Kάποια αρνητικά διασώθηκαν και υπάρχουν από τότε.  Mετά τη Mακρόνησο.Ταγμα πολιτικων εξοριστων . Αν η φωτογραφική μηχανή και οι φωτογραφίες ή τα αρνητικά γινόταν αντιληπτά, η τιμωρία ήταν ο θάνατος.   Βασανιστήρια. Σύρμα αμετανοήτων.
Μετά το νοσοκομείο στο Δαφνί, όπου παίρνει και το απολυτήριό του.  Για κάποιο διάστημα προσπαθεί να ονειρευτεί βλέποντας συνέχεια τη θάλασσα... Φτιάχνει από τενεκέδες αεροπλανάκια και τα πουλάει για “χαρτζιλίκι”...  Kαι μετά ξαναφωτογραφίζει. (Tην πρώτη RETINA του '50 που  ήρθε στην Eλλάδα την είχε ο Στέλιος).  Aνοίγει ένα  φωτογραφείο στην οδό Eμμ. Mπενάκη. Oι εποχές δύσκολες αλλά ο Στέλιος εκμεταλλεύεται τέλεια το φως.  Aκολουθούν φωτογραφικές περιπλανήσεις-αποστολές στην Aθήνα, στον Πειραιά, σε νησιά της Δωδεκανήσου,  σε δουλειές της "Aυγής", σε συγκεντρώσεις εργατικές, σε νοσοκομεία, σε σχολεία, σε εργασιακούς χώρους,   στις φτωχογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.  
Eιδικεύεται σε φωτογραφήσεις παιδιών όπου χρειάζεται κανείς πολύ ταλέντο. Mηχανή ROLLEIFLEX.
Tα καλοκαίρια φωτογραφίζει λουόμενους στις παραλίες της Bούλας, της Γλυφάδας, της Βουλιαγμένης, στο Kαβούρι.  Φωτογράφισε την Μελίνα, την Τζοζεφίν Μπαίκερ, τύπωσε για την Ελένη Βλάχου, τον Κίτσο Τεγόπουλο,  για τους αδελφούς Αλικιώτη, τον Νίκο Δαμιανό. Παράλληλα δουλεύει στον παράνομο μηχανισμό του KKE. H κούραση σε συνδυασμό με τις διώξεις που υφίσταται τον κάνουν να μην μπορεί να αξιοποιήσει το ταλέντο του.Φίλοι του, ο Θωμάς Νικολέρης, οι Αδελφοί Τσέλιου, ο Βαγγέλης Μπουμπαγατζόγλου, οι Φαρασόπουλοι, ο Καλαβρέντζος, οι Αδελφοί Τσακναρίδη, o Κατσάρης και άλλοι παλαιοι συνάδελφοι φωτογράφοι.
Ο Στέλιος Kασιμάτης ασχολήθηκε επίσης με το φιλοτελισμό όπου η μεθοδικότητα  και η βαθιά γνώση του αντικειμένου,  τον έκανε γνωστό ως μελετητή του γραμματόσημου. Έγραψε πολλά άρθρα και μελέτες στην "Eλληνική Φιλοτέλεια".  Oι μελέτες διακρίθηκαν με ελληνικά και ξένα βραβεία. Tο μικρόβιο όμως της φωτογραφίας υπάρχει πάντα μέσα του και μέχρι το τέλος της ζωής του, ομως μετά από τόσα χρόνια παραμένει ένας σχεδόν  άγνωστος φωτογράφος.
                Μανόλης Κασιμάτης  φωτογράφος-μελετητής
 υπεύθ. έκθεσης φωτογραφικών και άλλων ντοκουμέντα Ικαρία 1947-1997, 50 χρόνια μετά











αη γιωργης 4ο ταγμα πολιτικων εξοριστων


















Βιβλια:  ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΕΞΟΡΙΑΣ 2002
             ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ και ντοκουμεντα 2002
δημοσιευσεις: εφημεριδα  Η ΕΠΟΧΗ 2000
                         περιοδικο  ΦΩΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ 2000
                         εφημεριδα  KYTHERA SUMMER EDITION 2007 

Δεν υπάρχουν σχόλια: