6.12.12

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 19/12/09 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ-Σαββατο 19 Δεκέμβρη 2009 σελ 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Μανόλης Κασιμάτης «Φωτογραφίζοντας το Δεκέμβρη του 1944»
(Δίτομο λεύκωμα φωτογραφικών και άλλων ντοκουμέντων για το Δεκέμβριο του 1944. Φωτογράφος, μελετητής της Ιστορίας της φωτογραφίας, ο δημιουργός του, πολύ χρήσιμου όσον αφορά στην ιστορική αλήθεια για τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜικού κινήματος το Δεκέμβρη του 1944 ενάντια στην εισβολή των Αγγλων που μάτωσαν το λαό μας,λευκώματος συνέλεξε και ταύτισε φωτογραφίες των εξής φωτογράφων:
Πουλίδη Πέτρου, Τσακιράκη Βασίλη, Χαλκίδη Σπύρου, Παπαδήμου Δημήτρη, Βαφιαδάκη Γιώργου, Κουρμπέτη Κυριάκου, Παπαϊωάννου Βούλας, Χαρισιάδη Δημήτρη, Κέσελ Ντμίτρι, Τριανταφύλλου Δημήτρη, Φλώρου Δημήτρη, Φωτεινόπουλου Δημήτρη, Μάρτογλου Ευριπίδη, Αδελφών Μεγαλοοικονόμου, Ιωνά Θωμά, και αγνώστων, των οποίων τα ονόματα δεν μπόρεσε να ταυτίσει.
Ο προλογισμένος από τον Μ. Κασιμάτη πρώτος τόμος περιλαμβάνει φωτογραφίες των παραπάνω φωτογράφων, συνοδευμένες με κατατοπιστικές λεζάντες.
Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει φωτογραφίες που τράβηξαν μετά το Δεκέμβρη, οι Δημ. Χαρισιάδης, Β. Παπαϊωάννου, Γ. Βαριαδάκης, Δ. Φλώρος, Ντ. Κέσελ, αγνώστων Αγγλων στρατιωτικών και άλλων αγνώστων, φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την καταστροφή που έσπειραν οι πάνοπλοι Αγγλοι στις συνοικίες της Αθήνας, τους αμέτρητους νεκρούς, τον τρομοκρατικό έλεγχο των Ελλήνων από τους Αγγλους, τα αγωνιστικά συνθήματα σε τοίχους, δολοφονημένους αγωνιστές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, συλλήψεις αγωνιστών και δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής. Η έκδοση συνοδεύεται με τρία ένθετα ψηφιακά τυπωμένα βιβλιαράκια:
Την μπροσούρα «Το ελληνικό Κατίν» απάντηση στη μαύρη προπαγάνδα των Αγγλων εισβολέων και των ντόπιων υπηρετών του κατά του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, που κυκλοφόρησε ο οίκος «Ο Ρήγας» το 1945.
Την ελληνοαγγλική έκδοση με τίτλο «Αυτό είναι το ΚΚΕ - ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην Ελλάδα» - βρωμερό προπαγανδιστικό φυλλάδιο των Αγγλων και των ντόπιων υπηρετών τους που «φόρτωνε» το δολοφονικό τους όργιο το Δεκέμβρη στο ΚΚΕ - ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Τον πίνακα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών για νεκρούς το Δεκέμβρη 1944 και μετά.
Οι εκδόσεις κυκλοφόρησαν το επίσης ενδιαφέρον λεύκωμα φωτογραφιών, δημοσιευμάτων της εποχής και σχετικών ιστορικών κειμένων με τίτλο Περί ΟΥΝΡΑ και ΑΜΑΓΚ
(Ποιος ήταν ο ρόλος που έπαιξαν στην Ελλάδα από το 1945 έως το 1960 και τι όφελος είχαν όσοι συνεργάστηκαν με αυτές. Πώς οι φωτογραφίες ορισμένων φωτογράφων βοήθησαν το σκοπό τους»).
http://ropewalker.pblogs.gr/2009/12/dekembrhs-toy-44-athanato-to-synthhma-kai-to-mhnyma-toy.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: